Galéria

2.jpg 3.jpg 5.jpg 6.jpg 7.jpg 8.jpg 9.jpg alfold.jpg alfold2.jpg disco.jpg fh.jpg gyerek.png gyerek2.jpg herb.jpg kt.jpg lo.jpg ovi.jpg retro.jpg virag.jpg

Megtekintések száma:

Ma: 30

Tegnap: 80

A héten: 30

A hónapban: 1237

Összesen: 58223

Megalakult az Algyői Értéktár Bizottság

A 2012. július 1-jétől hatályos, a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló, 2012. évi XXX. törvény ösztönzésére az elmúlt két és fél évben számos értéktár jött létre az országban és kialakult a hungarikumok és nemzeti értékek szerkezete. A nemzeti értékek és hungarikumok piramisszerűen szerveződnek, az alulról jövő kezdeményezéseken alapulnak. Az átláthatóság kedvéért a piramist a csúcsától lefelé mutatjuk be, nagyon röviden:

Hungarikum Bizottság egy 16 fős grémium, amelyet a hungarikum-törvény hívott életre. Az elnöki teendőket az agráriumért és a vidékfejlesztésért felelős miniszter látja el. Tagjait a törvényben meghatározott miniszterek és szervezetek (igazságügyért felelős miniszter, helyi önkormányzatokért felelős miniszter, kultúráért és oktatásért felelős miniszter, agrár-vidékfejlesztésért és természetvédelemért felelős miniszter, turizmusért felelős miniszter, fejlesztéspolitikáért felelős miniszter) delegálják. A Hungarikum Bizottság legfőbb feladata a Magyar Értéktár és a Hungarikumok Gyűjteményének összeállítása.

A Hungarikum Bizottság munkáját szakmai ágazati szakbizottságok segítik. E szakmai területenként szervezett testületek véleményező, tanácsadó, javaslattevő, döntés-előkészítő jogosultságokkal rendelkeznek, illetve tartalmi szempontok szerint elbírálják a támogatási pályázatokat. Az egyes szakbizottságok részterületei: Agrár- és élelmiszergazdaság – Egészség és életmód – Ipari és műszaki megoldások – Kulturális örökség – Sport, turizmus és vendéglátás – Természeti és épített környezet – Hungarikum Védjegy Szakbizottság.

Az értékek azonosítása, rendszerezése és védelme egy többszörösen összetett, alulról felfelé építkező rendszerben, a Magyar Nemzeti Értékek Piramisában történik. Az értékek felkutatása, azonosítása és gyűjtése a településeken kezdődik, hiszen a helyi értékeket a helyiek ismerik a legjobban. A helytörténészek, muzeológusok, néprajzosok, pedagógusok, szakemberek, lokálpatrióták sok helyen már el is készítették a helyi értékek listáját, amely folyamatosan bővíthető. A lokáli értéktárak mintájára alkotják meg az önkormányzatok a megyei és tájegységi értéktárakat. A Magyar Értéktárat pedig a helyi, ágazati és külhoni értéktárak összesítése során a Hungarikum Bizottság állítja össze.

(Egyes, megkülönböztetésre, kiemelésre méltó, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítményének számító nemzeti értékeket a törvényben nevesített Hungarikum Bizottság hivatott egyedi értékelés eredményeként is hungarikummá minősíteni.)

A magyarságra jellemző értékek az alábbi értéktárakba tagozódva kerülhetnek be a Kiemelt Nemzeti Értékek listájába, majd onnan a Hungarikumok közé: Települési értéktárak – Megyei értéktárak – Tájegységi értéktárak – Ágazati értéktárak – Külhoni magyar értéktárak.

Mindebből kitűnik, hogy immár több szempontból is érdemes összegyűjteni a helyi értékeket, amelyek a megyei értéktárba kerülve nagyobb nyilvánosságot nyernek, növelik a település hírnevét, így közvetve a turizmus és a gazdaság fellendüléséhez is hozzájárulhatnak. A helyben összegyűjtött értékek, amennyiben bizonyos kritériumoknak megfelelnek, bekerülhetnek a megyei értéktárba, de a kiemelt nemzeti értékek, sőt, akár a hungarikumok listájára is.

Algyő Nagyközség Önkormányzatának képviselő-testülete 2015. január 22-i ülésén hozta létre az Algyői Értéktár Bizottságot. A képviselők döntése szerint a bizottságot Bene ZoltánGálné Nagy IldikóGyőrfi LászlóKneip Ferencné és Vámos Zoltán alkotják. Feladatuk, hogy ösztönözzék az algyőieket: javasoljanak helyi értékeket az értéktárba, a magyar értékek azonosításának folyamatába ugyanis bárki bekapcsolódhat, a települési értéktár bizottság nem letéteményese sem a javaslattételnek, sem az értéktár kialakításának, csupán kezelője a javaslatoknak. Javaslattételre minden állampolgárnak lehetősége van egy adatlap kitöltésével, amely letölthető az internetről, az algyo.hu Algyői Értéktár rovatából, vagy személyesen kérhető a Faluházban és a Könyvtárban. A javaslatokat e-mailben a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címre küldhetik el, vagy személyesen a Faluházban, vagy a Könyvtárban adhatják le. Ezen kívül a www.hungarikum.hu/javaslat oldalon is lehet javaslatokat tenni, ezek azonban nem közvetlenül az Algyői Értéktár Bizottsághoz futnak be.

Ezúton is kérjük az algyőieket, vegyék számba a környezetükben föllelhető értékeket, s tegyék meg javaslataikat, hogy az Algyői Értéktárat közösen tölthessük meg tartalommal!

A helyi értékek bejelentése nevű űrlap letölthető innen!

Algyői Értéktár Bizottság 

Keresés

Részletes keresés

 

Helytörténeti adatbázis

Helytörténeti adatbázis kep7.jpg kep10.jpg kep11.jpg kep8.jpg kep3.jpg kep9.jpg kep5.jpg kep4.jpg kep2.jpg kep6.jpg

Délmagyar Archívum

dm1.jpg dm2.jpg dm3.jpg dm4.jpg dm5.jpg dm6.jpg

Algyő Nagyközség Önkormányzatának Youtube Csatornája

youtube4.jpg youtubealgyo.jpg