Galéria

2.jpg 3.jpg 5.jpg 6.jpg 7.jpg 8.jpg 9.jpg alfold.jpg alfold2.jpg disco.jpg fh.jpg gyerek.png gyerek2.jpg herb.jpg kt.jpg lo.jpg ovi.jpg retro.jpg virag.jpg

Megtekintések száma:

Ma: 30

Tegnap: 80

A héten: 30

A hónapban: 1237

Összesen: 58223

Süli András életműve

Süli András 1896-ban született Algyőn. 18 éves koráig napszámos volt, majd kosárfonóként dolgozott. Gyermekkora óta rajzolt és festett, de fönnmaradt műveinek többsége 1933-1938 között keletkezett. 1935 nyarán Bálint Jenő mutatta be műveit a budapesti „őstehetségek” boltjában. Miután Süli András nem kapta meg az eladott képek után az őt megillető honoráriumot, számos képét elégette algyői házának udvarán. 1938-ban abbahagyta a festést. Egyéni ízű, a paraszti és a népi élet eseményeit sajátos naiv bájjal megörökítő festményeire csak a 60-as évek végén figyeltek fel újra. 1969-ben művei aranyérmet kaptak a Pozsonyi Nemzetközi Naiv Kiállításon. 1969-ben hunyt el.

 

Gálné Nagy Ildikó szövő, népi iparművész munkássága

Gálné Nagy Ildikó szőnyegeket, díszpárnákat, tarisznyákat készít hagyományos parasztszövőszékeken, kézi szövési technikával, rongy, pamut és gyapjú alapanyagokból, széles szín-, méret- és mintaválasztékban. 2004-ben kapta meg a Népi Iparművész címet, munkáival több alkalommal (2006, 2007, 2008, 2009, 2010) nyerte el a Magyar Kézműves Remek díjat. 2009-ben a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara neki ítélte a Kézműves Mester Remek díját; 2012-ben pedig a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Elnöki Aranyéremmel tüntette ki. Számos egyéni és csoportos kiállításon szerepelt alkotásaival. Alkotótáborokban, népi játszóházakban sokat foglalkozik gyerekekkel, folyamatosan fogad tanítványokat, hogy átadhassa tudását.

 

Algyői Hagyományőrző Citerazenekar

Az Algyői Hagyományőrző Citerazenekar az 1970-es években alakult gyermek citerazenekarként az Algyői Hagyományőrző Együttes keretében. 2001-ben, az Algyői Hagyományőrző Együttes 35. születésnapján, kisebb megszakítás után a citerazenekar újra színpadra állt, s azóta meghatározó szerepet tölt be mind Algyő népzenei életében, mind a Dél-Alföldi Régióban, de eljutottak már az ország számos pontjára, a határokon túl élő magyarok közé és Németországba is. 2009-ben Algyő nagyközség, 2011-ben a Csongrád Megyei Önkormányzat Alkotói Díját vehették át.

 

 

 

Móra Ferenc Népszínház

A Móra Ferenc Népszínház 1998. március 14-én alakult, a kezdetektől fogva az Algyői Faluház szolgál bázisául. A Népszínház hiánypótló szerepet vállal, amennyiben a magyar vidék és a határainkon túli, magyarlakta területek színházigényét próbálja kielégíteni művészi fokon, rangos szerzők közérthető műveinek közérthető módon való bemutatásával.  Elemi célkitűzése a Kárpát-medence szórvány magyarsága felé történő élő, anyanyelvi kultúra közvetítése. Ezt tekinti a számos fontosabbnál fontosabb vállalásai közül a leginkább meghatározó feladatának. A Népszínház Algyő Nagyközség Önkormányzatától és a Csongrád Megyei Önkormányzattól is kapott Alkotói Díjat, számos bemutatót és több száz előadást tudhat maga mögött, utóbbiak túlnyomó többségét a határokon túl (Erdélyben, a Partiumban, a Délvidéken, Kárpátalján, a Felvidéken, a Muravidéken).

 

Algyői Fehér Ignác Általános Iskola

Az Algyői Fehér Ignác Általános Iskola (Algyő, Sport u. 5.) az ország egyik legújabb és legjobban fölszerelt iskolája, új épületét 2011. tavaszán adták át, ekkor vette föl az egykori algyői tanító, a község posztumusz díszpolgára, Fehér Ignác nevét. A tanulók és a pedagógusok a 2011/12-es tanévben vették birtokukba az új épületet, amelyhez tornacsarnok is tartozik. Az Algyői Fehér Ignác Általános Iskola sport- és ökoiskola, számos oktatási és természetvédő szervezettel működik együtt, de a Szegedi Tudományegyetemmel is szoros kapcsolatokat ápol. 

 

A Parlando Énekegyüttes

2001. március 11-én alakult. A helyi Nőegylet énekelni szerető tagjai alapították. Elsődleges céljuk volt a nemzeti ünnepek, helyi rendezvények énekkel, dalokkal történő színesítése volt. Eleinte egyszerűbb kórusművek, népdalok, műdalok, az adott rendezvény hangulatához illő művek tanulása, bemutatása jellemezte a csapatot. 2002 év végén új tagokkal bővült az énekkar s egy felkérésre zenei egyveleget készíttettek régi, népszerű filmslágerek dalaiból. Ennek sikerén felbuzdulva vették fel a kapcsolatot Lakatos Bélával, a Szegedi Nemzeti Színház operett-, sanzon- és musicalkorrepetitorával. 2003. május végétől kezdődött a közös munka, melynek eredményeként közel hat év alatt több mint 150 operettslágert, dalt, kuplét, sanzont, filmslágert, régi örökzöldet, musicalrészleteket tanult meg az együttes. 2009-ben Lakatos Béla más jellegű elfoglaltságai és a megváltozott körülmények miatt véget ért a közös munka. Az együtt éneklés, a megszerzett tudás, és az operett műfaj hagyományainak ápolása, eljuttatása a legkisebb közönséghez, zeneszerető emberekhez tovább lendítette, más eszközök használatára késztette az énekegyüttest. Az énekegyüttes fennállásának ideje alatt összesen 46 fő énekelt hosszabb-rövidebb ideig a csapatban. Évente 25-30 felkérésnek tudnak eleget tenni. Magyarországon. 2006. óta öt alkalommal szerveztek Algyőn nagyszabású operett gálaműsort, melyre a szakma, az operett közismert, népszerű sztárjai látogattak el. Többször járt Algyőn meghívásukra a Kossuth-díjas Oszvald Marika, valamint Peller Károly, Kalocsai Zsuzsa, Farkas Bálint, Szász Kati operett művészek. A Parlando Énekegyüttes az országban egyedülálló, nincs más hasonló amatőr zenei társulat, énekes csapat, amelynek repertoárja elsősorban és döntően a 2013-ban hungarikummá nyilvánított, ezzel a Magyar Értéktárba helyezett magyar operett lenne.

 

Algyői Tájház

Az Algyői Tájház épülete 1879 után épült uradalmi épületként. 2001-ben került Algyő Nagyközség Önkormányzatának tulajdonába, ekkor alakították át tájházzá. Szépen berendezett tisztaszoba, konyha és foglalkoztató terem került kialakításra, a fedett színben számtalan gazdasági eszköz került elhelyezésre. Az udvarban lovas udvar és a régi gazdáról megmaradt gyümölcsös kapott helyet. 2013 óta a Tájházat a Gyevitur Nonprofit Kft. tartja fenn. 2014 novemberében került átadásra egy új kiállítás, mely Világok határán címet viseli. A kiállítás kurátora, Dr. Vass Erika, a Szentendrei Néprajzi Múzeum munkatársa volt. Az Algyői Tájház 2015-ben elnyerte Az év Tájháza díjat, melyet a Magyarországi Tájházak Szövetsége hirdetett meg. 2016-ban a Pulszky-társaság által meghirdetett Az év múzeuma pályázaton elismerő oklevélben részesült.

 

 
 
 
 
 

Keresés

Részletes keresés

 

Helytörténeti adatbázis

kep5.jpg kep6.jpg kep7.jpg Helytörténeti adatbázis kep9.jpg kep2.jpg kep4.jpg kep8.jpg kep10.jpg kep3.jpg kep11.jpg

Délmagyar Archívum

dm1.jpg dm2.jpg dm3.jpg dm4.jpg dm5.jpg dm6.jpg

Algyő Nagyközség Önkormányzatának Youtube Csatornája

youtube4.jpg youtubealgyo.jpg