Galéria

2.jpg 3.jpg 5.jpg 6.jpg 7.jpg 8.jpg 9.jpg alfold.jpg alfold2.jpg disco.jpg fh.jpg gyerek.png gyerek2.jpg herb.jpg kt.jpg lo.jpg ovi.jpg retro.jpg virag.jpg

Megtekintések száma:

Ma: 30

Tegnap: 80

A héten: 30

A hónapban: 1237

Összesen: 58223

Az algyői Móra Ferenc Népszínház, amelyet az Algyői Faluház fogadott be, helyet és működési feltételeket biztosítva számára, 1998. március 14-én alakult. Avatóbeszédet Csoóri Sándor, a Magyarok Világszövetségének akkori elnöke mondott a jeles napon, de ott „bábáskodott” a Népszínház megszületése körül Bíró Zoltán és Pozsgay Imre, Tóth Károly és az Ötágú Síp Kulturális Egyesület is.

A Népszínház hiánypótló szerepet vállal, amennyiben a magyar vidék és a határainkon túli, magyarlakta területek színházigényét próbálja kielégíteni művészi fokon, rangos szerzők közérthető műveinek közérthető módon való bemutatásával.  Elemi célkitűzése a Kárpát-medence szórvány magyarsága felé történő élő, anyanyelvi kultúra közvetítése. Ezt tekinti a  számos fontosabbnál fontosabb vállalásai közül a leginkább meghatározó feladatának.

Az alakulás esztendejében Gárdonyi Géza: A lámpás című színművével kezdődött a bemutatók sora. Az előadás szereplői akkor még a Szabadkai Népszínház és a Szegedi Nemzeti Színház színészei közül kerültek ki, a darabot Sinka Károly érdemes művész rendezte. A népszínház művészeti vezetőjévé Kátó Sándor színművészt nevezték ki, aki 1972-ben végzett a marosvásárhelyi Szent-györgyi István Színművészeti Akadémián. Harminc éves színészi pályája során több színház társulatának (Sepsiszentgyörgy, Temesvár, Budapesti Nemzeti Színház, Szegedi Nemzeti Színház, Szabadkai Népszínház) volt tagja, számos magyar filmben szerepelt.

Az idők folyamán a Népszínház szereplőgárdája megváltozott: a kőszínházi „profi” színészek helyét átvették olyan tehetséges, nem hivatásos előadók, akik szabadidejük oroszlánrészét áldozzák azért, hogy az újabb és újabb előadások a megszokott nívón kerüljenek a közönség elé.

A Móra Ferenc Népszínház hazai tájelőadásait általában Algyőhöz közeli településeken tartja, illetve a Duna-Körös-Maros-Tisza Euro-régión belül. Szoros kapcsolat alakult ki a Népszínház és a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház között is, hiszen az algyői társulat képes felvállalni azt, amit a nagy díszleteit mozgatni képtelen temesvári színház nem: ellátja a Temesség magyarlakta településeit tájelőadásokkal. A Brassói Lapok Alapítvány, Ambrus Attila, a Brassói Lapok főszerkesztője, valamint Kis József tatrangi polgármester révén a Barcaságot is minden nyáron végigjárja a társulat. 2012. őszén a Bujdosók-kal turnézó Népszínházat elkísérte a Duna Televízió egy stábja, s az így született, Szerencsés találkozások című 26 perces filmet a Duna Televízió Határtalanul magyar... című magazinjában tekinthették meg a nézők.

Kátó Sándor régi színházi ember. Tehetséges fiatalokat és idősebbeket gyűjtött maga köré, akik méltó társai a „színházcsinálásban”. Kátó jeles erdélyi és magyarországi társulatok tagjaként, filmszínészként megtapasztalta a csillogás világát, mégis a vidéki színjátszásra, sőt: a vándorszínészetre tette fel életének utóbbi tíz évét. Mikor ennek okáról faggatják, nem egyszer Sík Ferenc szavait idézi: „túl úri ez a világ nekünk”. Ami Kátó Sándor esetében annyit jelent, hogy nem tudja, mintegy genetikailag képtelen megtagadni a gyökereit. Ebből táplálkozik a szórvány iránti elkötelezettsége, aminek az algyői Móra Ferenc Népszínház, nemes értelemben véve, egyik eszköze. És bizony kiváló „eszköz” ez a maroknyi csapat, amelynek tagjai a hazai színjátszás hőskorának vándorszínészeit idézik mind a lelkesedés, mind az elhivatottság tekintetében. A Népszínház 2005-ben Csongrád megyei alkotói díjat kapott.

2007-ben a Népszínházat segítendő megalakult a Móra Ferenc Népszínház Közhasznú Egyesület, amelyet a Csongrád megyei Bíróság Pk.60.014/2008/3. számú határozatával 2478. sorszám alatt vett nyilvántartásba.

 

Bene Zoltán Bujdosók című darabja Mikes Kelement állítja középpontjába, egyetlen napba, 1723. április 25-ébe sűrítve a Rákóczi-emigráció tragédiáját. A dráma ősbemutatójára 2012 őszén Mikes szülőfalujában, Zágonban került sor. Az ősbemutatót több erdélyi és anyaországi előadás követte. Az alábbi film az erdélyi turnén és az algyői előkészületek során készült. (Készítette: Pusztai Virág és Gyémánt István; TiszapART Televízió, Heti Közélet)

 

 

 

 

Ugo Betti: Bűntény a Kecskeszigeten című darabjának szeged-petőfi-telepi előadásáról számolt be a TiszapART Televízió Heti Közélet című magazinja 2010 elején. (A filmet készítette: Pusztai Virág és Bohus Vera)

 

 

 

Az Istennél a kegyelem című darabról a TiszapART Televízió Heti Közélet című magazinjában, 2009. októberében (készítette: Pusztai Virág és Bohus Vera)

 

 

A MÓRA FERENC NÉPSZÍNHÁZ BEMUTATÓI

szerző

cím

rendező

bemutató ideje

Gárdonyi Géza

A lámpás

Sinka Károly é.m.

1998

Örkény István

Tóték

Kátó Sándor

1998

Heltai Jenő

Tündérlaki lányok

Kátó Sándor

1999

Heltai Jenő

A néma levente

Bács Ferenc é.m.

1999

Ratkó József

Segítsd a királyt!

Kátó Sándor

2000

Molière

Az úrhatnám polgár

Kátó Sándor

2000

Molière

A fösvény

Kátó Sándor

2001

Antoine de Saint-Exupery

A kisherceg

Osztás Anett

2001

Nóti Károly

A nyúl

Kátó Sándor

2002

Nóti Károly

Mme Sabin elrablása

Kátó Sándor

2002

Friedrich Schiller

Ármány és szerelem

Kátó Sándor

2003

Kátó Sándor

Pro libertate

Sinka Károly é.m.

2004

Móricz Zsigmond

Kend a pap?

Mint a mezőnek virágai

A dinnye

(egyfelvonásos darabok)

Kátó Sándor

2004

Jókai Mór

A földönfutó

Kátó Sándor

2004

Ny. V. Gogol

Egy őrült naplója

Osztás Anett

2005

Karl Wittlinger

Ismeri a Tejutat?

Kátó Sándor

2005

Végh Antal – Kátó Sándor

A tékozló lány

Kátó Sándor

2006

Herczeg Ferenc

Az ezredes

Kátó Sándor

2007

Molière

Gömböc úr

Kátó Sándor

2007

Bene Zoltán

Hungarus sed impius

Kátó Sándor

2008

Bartha Lajos

Zsuzsi

Kátó Sándor

2008

Bene Zoltán

Istennél a kegyelem

Kátó Sándor

2008

A. P. Csehov

A medve – 3 egyfelvonásos

Osztás Anett

2008

Gárdonyi Géza

Annuska

Kátó Sándor

2009

Ugo Betti

Bűntény a Kecskeszigeten

Kátó Sándor

2009

Kátó Sándor – Bene Zoltán (szerk.)

Még kér a nép – irodalmi est

Kátó Sándor

2010

Heltai Jenő

Édes teher

Kátó Sándor

2010

Kovách Aladár

Téli zsoltár

Kátó Sándor

2011

Molnár Ferenc

Olympia

Kátó Sándor

2012

Bene Zoltán

Bujdosók

Kátó Sándor

2012

 

A vadállat (zenés kabaréest)

Kátó Sándor

2013

Karácsony Benő

A rút kiskacsa

Kátó Sándor

2014

Nóti Károly

A fogyókúra

Kátó Sándor

2015

 

 

Elérhetőség:

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. ;  Tel: 62/517-172
Művészeti vezető: Kátó Sándor színművész

Keresés

Részletes keresés

 

Helytörténeti adatbázis

kep7.jpg kep8.jpg kep2.jpg kep4.jpg kep10.jpg Helytörténeti adatbázis kep6.jpg kep11.jpg kep5.jpg kep3.jpg kep9.jpg

Délmagyar Archívum

dm1.jpg dm2.jpg dm3.jpg dm4.jpg dm5.jpg dm6.jpg

Algyő Nagyközség Önkormányzatának Youtube Csatornája

youtube4.jpg youtubealgyo.jpg